Steun jij een Mechelaar in armoede?

Buurwinkel La Luna is een sociale kruidenier waarvan de klanten leven in risico-armoede. Via doorverwijzing kunnen ze op wekelijkse basis bij ons winkelen. Klanten kunnen daarbij producten aan sterk verminderde prijs aankopen. Om hen zo goed mogelijk bij te staan bieden we hen een ruim assortiment voeding, hygiëne – en onderhoudsproducten aan. Deze hulp kunnen we enkel aanbieden door de bijstand van onze broodnodige partners.

La Luna
Sociale kruidenier
Voedselhub
Foodsavers
Stad Mechelen

Daarnaast is Buurwinkel La Luna ingekapseld binnen maatwerkbedrijf Ecoso vzw. Onze medewerkers hebben vaak een hobbelig professioneel of persoonlijk parcours achter de rug, waardoor ze moeilijk werk vinden op de reguliere arbeidsmarkt. We voorzien begeleiding op maat voor deze kwetsbare doelgroep. Onmisbaar in de schakel zijn ook onze vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten.

Voor wie doen we het?

Op 26/06/2023 telt de sociale kruidenier 491 klanten, waarvan er 272 op wekelijkse basis komen winkelen. Met deze 491 klanten bereiken we 1550 personen, waaronder 613 kinderen jonger dan 15 jaar.

Helaas stijgt het aantal nieuwe inschrijvingen van klanten in armoede exponentieel. Wekelijks melden zich een 10-tal nieuwe klanten, gaande van alleenstaanden tot grote gezinnen. Tot op heden is het gelukt om geen wachtlijst te moeten aanleggen en kunnen we iedere nieuwe klant ontvangen.

Maar we barsten uit onze voegen, letterlijk en figuurlijk. In september openen we een derde dag, om de klanten te spreiden en hen van een gelijkwaardig aanbod te kunnen voorzien. Om onze winkelrekken blijvend te kunnen vullen zijn we VOORTDUREND op zoek naar nieuwe schenkers.

Wie zijn onze huidige partners?

Onze deelwerking Foodsavers levert verse groenten en fruit, zuivel, vlees en vis. Voor droge voeding werken we samen met supermarktketens, waarvan we schenkingen ontvangen of goederen aan een zachte prijs aankopen. Dankzij Europese fondsen genieten we van een specifiek gratis aanbod droge voeding. Hygiëne – en verzorgingsproducten kopen we via een webshop voor armoede-organisaties.

De schenkingen zijn zeer volatiel en wisselend in kwantiteit en kwaliteit. Hierdoor zijn we vaak genoodzaakt om zelf inkopen te doen om onze rekken te kunnen vullen. Dankzij een financiële injectie van Stad Mechelen en eigen inbreng kunnen we goederen aankopen, maar vaak gewoon aan de winkelprijs. De druk op de ketel stijgt, willen we ervoor zorgen dat onze klanten nog steeds aan sterk verminderde prijs van de winkelwaarde inkopen kunnen doen.

Waar zit de schaarste?

In het najaar merken we vaak een terugval in de levering van verse groenten en fruit. Op structurele basis merken we tekorten aan zuivel, charcuterie, bloem, suiker, melk, olie, tomatenconserven, wasmiddelen.

Daarnaast willen we inzetten op de kinderen en tieners van onze klanten. In termen van aanbod: luiers, babyvoeding, specifieke verzorgingsproducten zoals maandverband, huidzuiverende lotions,… Deze producten komen met een duur prijskaartje. ook in termen van informatieverstrekking en maatschappelijke participatie. Als je weet dat in 2022 14% van de Mechelse kinderen in risico-armoede opgroeit, houden we deze focus strak voor ogen.

Word jij een broodnodige partner in dit verhaal?

Ben je een lokale handelaar, lid van een serviceclub of bedrijf dat wil meestappen in dit verhaal? Dit kan eenmalig of op regelmatige basis. In dat laatste geval geniet je misschien van een zeker belastingvoordeel. Weet dat je met jouw schenking een breed doel dient: een klant in armoede kan zijn winkelmandje vullen, een kwetsbaar persoon voorzien we van tewerkstelling en begeleiding, en tot slot ben je een schakel in de strijd tegen voedselverspilling.

Ja, ik wil partner worden van La Luna!