De Recupperij is een doener- en onderzoeksatelier dat experimenteert en nieuwe businessmodellen maakt binnen de circulaire economie.
Dit doen wij in de eerste plaats met afvalstromen uit onze Cirkels tweedehandswinkels. Het opzet is het uitwerken van verschillende nieuwe activiteiten op kleine schaal om dan te kijken hoe we die op grotere schaal binnen onze werking kunnen opschalen.

Bij voorkeur doen we dit door het activeren van medewerkers die niet of moeilijk binnen onze eigen werkingen passen. Dit kan zijn door een fysieke beperking, of door een groot moreel engagement waarmee medewerkers zich vrijwillig inzetten om de transitie naar een nieuwe economie mee te verwezenlijken.
Buiten het redden van materialen die anders zouden verloren gaan, proberen wij bij de Recupperij ook extra nieuwe tewerkstelling mee te creëren.
Projecten
De Recupperij is een bruisende hub voor circulaire projecten met een focus op tewerkstelling op maat. Ecoso is er trotse partner van diverse initiatieven die hergebruik en sociale tewerkstelling combineren.

Digibankatelier
Het Digibankatelier levert hardware voor de Digibank Mechelen. Het project is gestart door ECOSO vzw.
Niet-betaalde laptops om de digitale kloof te dichten
Kansarme inwoners van Mechelen en haar randgemeenten kunnen bij ons een gratis tweedehands laptop lenen. Wij lenen al meer dan 600 laptops aan Mechelaars met een verhoogde tegemoetkoming. Contracten worden opgesteld voor één jaar en kunnen daarna worden verlengd. Denk je dat je in aanmerking komt? Spring langs en we bekijken dit samen verder. Breng zeker een UiTpas met kansentarief mee om je recht te bevestigen, of, als je deze niet bezit, een recente mutualiteitsklever zodat we een UiTpas kunnen aanmaken.
Gratis ontleners zijn verplicht een korte opleidingsworkshop op een zaterdag te volgen. Dit is om zeker te zijn dat iedereen die een laptop ontvangt deze ook kan gebruiken.
Betaalbare laptops voor een circulaire economie
Via de Deel-IT Shop verhuren we tweedehands laptops en andere elektronica tegen een lage prijs. Deze inkomsten investeren we integraal in hardware om ons aanbod te verruimen. Zo ontwikkelen wij een duurzaam businessmodel dat e-waste tegengaat.
Je betaalt eenmalig een ‘cirkelwaarde’. Zolang je niet uitzonderlijk nalatig bent geweest, bieden wij bij defect altijd een vervanging of je cirkelwaarde terug.
Verder betaal je een periodische bijdrage. Dit kan maandelijks of jaarlijks.
Wij aanvaarden afgedankte elektronica
Heb jij oude elektronica en randapparatuur? Breng ze gerust binnen; we kijken of we ze nog kunnen gebruiken. Anders ontmantelen we het toestel, en sturen we de stukken naar onze partners om te recycleren.
Als het enigszins kan, wissen we je privégegevens snel en discreet, zonder aan te melden op je apparaat. We laten dit zien, zodat je gerust kunt vertrekken. Voor grotere giften (20 of meer bruikbare toestellen) werken we met partners om data geattesteerd te vernietigen.
Randapparaten en diversen
Heb je snel een lader nodig voor een laptop? Een toetsenbord voor je PC? Wij hebben dit soort zaken in overschot in de Deel-IT shop. Net zoals laptops, zijn deze ook enkel beschikbaar op uitleen.
REFACED
Voor iedereen een betaalbare bril. Koen Den Brillenman en Ecoso vzw slaan de handen in elkaar met het sociaal circulair project ReFaCeD Den Brillenatelier.
Met Eyes For The World hielp Koen Van Pottelbergh wereldwijd reeds kinderen aan betaalbare brillen en via Eyes for Belgium kwam er ook in ons land een hartverwarmend project. Met project ReFaCeD in samenwerking met Ecoso vzw worden er circulaire brillen gemaakt en verkocht via verschillende kringloopwinkels waaronder in de Cirkels winkels van Ecoso vzw.
Door je oude bril te doneren, schenk je iemand ook een helder en betaalbaar zicht.
We geven alle gedoneerde brillen een tweede leven: materialen zoals vijsjes en plastic worden gerecupereerd, verkoopbare monturen worden helemaal opgepoetst en voorzien van nieuwe brilglazen op maat van de klant. Het slijpen van de brilglazen doen we ondertussen ook zelf in ons atelier te Mechelen. Al deze activiteiten inclusief de verkoop, worden uitgevoerd door mensen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt. Dus, je geeft ook nog extra leer- en werkkansen aan onze medewerkers dankzij het binnenbrengen van je bril! Je draagt zo je steentje bij aan een sociaal en circulair project.
Weet je niet wat te doen met je oude bril? Kom hem dan zeker doneren.


SCHOENATELIER RECUPPERIJ
Een opstap in het herstellen van schoenen.
Gezien we in Recupperij in samenwerking met CiLAB gestart zijn met het herstel van textiel, is het ook een kleine stap om dit uit te breiden naar schoenen. Dit doen we in partnerschap met Geert Milis van Schoenmakerij Milis.
Dit project is nog in de eerste fasen. Momenteel zetten we in op het trainen van ons personeel, hiervoor gebruiken we tweedehands schoenen afkomstig uit de Cirkels winkels van Ecoso.
REGIOGREENTEX
RegioGreenTex is een internationaal project om een circulaire textieleconomie te ontwikkelen in het kader van de European Green Deal. Als partners van de LowlandHub van RegioGreenTex, doen we binnen de Recupperij onderzoek: Hoe kunnen we tweedehands textiel sorteren zodat deze zo min mogelijk in het restafval terecht komt? Daarbij proberen we zo veel mogelijk zinvolle betaalde sociale tewerkstelling te creëren.
We sorteren volgens de ladder van Lansink, en plaatsen dus de hoogste waarde op het hergebruiken van materialen. Hiervoor ontwikkelen we een open ecosysteem van bedrijven die textiel uitwisselen en daardoor ook mogelijk winst kunnen maken.
Strengthening innovative textile circularity in Europeʼs regions.

