Foodsavers slaat drie vliegen in één klap. We gaan voedselverspiling tegen door voedseloverschotten kwalitatief te gebruiken. Dit zorgt voor betere toegang tot verse en gezonde voeding voor mensen in armoede. Met opleidingen logistiek zorgen we voor groeikansen en sociale tewerkstelling.
Van verspilling naar distributie
In Vlaanderen alleen al wordt bijna een miljoen ton voedsel per jaar verspild. Dat is genoeg om 2 miljoen mensen te voeden, terwijl zoveel mensen gebaat zijn met voedselhulp. Met Foodsavers slaat Herwin hier de brug. Om de werking op te zetten in Mechelen, kwam de stad bij ons aankloppen.
Met Foodsavers halen we overschotten op van veilingen, supermarkten en kleine handelaars. We bewaren ze volgens de vereisten van het FAVV en verdelen het voedsel over sociale partnerorganisaties. Op hun beurt verdelen zij het voedsel verder onder de mensen die het nodig hebben.
Europese samenwerking
Van november 2018 tot september 2022 was Foodsavers een pilootproject binnen FLAVOUR - een Europees project met het oog op sociale innovatieve businessmodellen met voedseloverschotten. De kennis en ervaring die we hiermee opdeden rond voeding én coaching kan je lezen in onze online gids.